Bonton poslovnega obdarovanja

Izbira pravega poslovnega darila za zaposlene in poslovne partnerje lahko predstavlja pravi izziv. Ni vedno enostavno izbrati pravih poslovnih daril, medtem pa upoštevati bonton poslovnega obdarovanja.

Pri tem je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov.

Premislimo o zanimanjih naših poslovnih partnerjev

Priporočljivo je, da se pred nakupom poslovnih daril pozanimamo, kakšne hobije ima naš poslovni partner in kaj rad počne v prostem času. Morda v prostem času rad hodi v hribe, ali pa uživa v gurmanski hrani in pijači. Če nismo prepričani o tem, se pozanimamo v podjetju. Tako lahko poskrbimo, da bodo, tako kot naše podjetje, izstopala tudi naša poslovna darila.

Upoštevajmo stroške

S poceni poslovnimi darili lahko izpademo skopuško, s predragimi darili pa lahko spravimo obdarjenca v veliko zadrego. O tem moramo dobro premisliti, kajti nič ni bolj ponižujočega kot to, da darilo stranka zavrne, ali pa ga celo pošlje nazaj.

Darovanje v dobrodelne namene

V zadnjem času je namesto podarjanja daril priljubljeno darovanje določen vsote denarja dobrodelnim organizacijam. S tem podjetje doseže več pozitivnih učinkov. Izogne se morebitnim neprijetnostim izbire pravih poslovnih daril, pridobi pa tudi dober zgled v okolju, v katerem deluje.

Prezentacija je ključna

Poslovna darila naj bodo primerno zavita. Morebitni darilni boni ali pa potrdilo o donaciji v dobrodelne namene naj bo v primeri ovojnici, napis naj bo napisan ročno z nalivnim peresom.